Popüler şekerleme bunamaya yol açıyor

Şekerli Elmalar ve Sağlık Riskleri

Festival alanlarında rengarenk tezgahlar, ziyaretçilere pamuk şeker, kavrulmuş badem ve şeker kaplamalı elma gibi lezzetler sunuyor. Ancak, şekerli elmaların parlak kırmızı kaplaması cazip görünmesine rağmen, uzmanlar bu tatlının sağlık açısından masum olmayabileceğine dikkat çekiyor.

Şekerlenmiş meyvelerdeki E124 renklendiricisi hakkında uyarı

watson.de’nin haberine göre şekerli elmalar E124 renklendiricisi içeriyor ve çocuklarda aktivite ile dikkat üzerinde olumsuz etki yaratıyor.

Gıda kimyası üzerine çalışmalarıyla tanınan ve “Gıda Kimyası” adlı kitabı bulunan Hans-Ulrich Grimm, şekerli ürünlerde kullanılan E124 renklendiricisinin özelliklerini anlatarak sağlık üzerindeki tehlikesine vurgu yaptı.

Grimm, bu renklendiricinin doğal karminin (E120) daha ekonomik bir alternatifi olarak üretildiğini belirterek, Kırmızı A olarak da bilinen E124’ün, ışık, ısı ve asit gibi etkenlerden etkilenmeyen, suda çözünür bir boya olduğunu ifade etti. Grimm ayrıca bu maddenin petrol türevlerinden yapay şekilde üretildiğine dikkat çekti.

AB düzenlemesi uyarı işaretlerini belirtiyor

Avrupa Birliği düzenlemeleri doğrultusunda, E124 boyasını içeren ürünlerin, çocuklarda aktivite ve dikkat bozukluğuna yol açabileceği uyarısını içermesi zorunlu hale getirildi. Bu kararın temelinde, 2007 yılında Southampton İngiliz Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma bulunuyor. Çalışma, boya tüketimi ile çocuklarda hiperaktivite ve konsantrasyon sorunları arasında bir bağlantı olduğunu öne sürmüş olsa da, 2008 yılında Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA), bu bulgunun yeterli kanıta dayanmadığını açıkladı. Buna rağmen, AB Parlamentosu, tüketicileri bilgilendirmek amacıyla uyarı etiketleri uygulanmasına karar verdi.

Gıda uzmanı Hans-Ulrich Grimm, sentetik boya E124’ün, etiketlerde belirtilmese bile alüminyum içerebileceğini ve bu durumun sağlık açısından endişe verici olduğunu belirtiyor.

Grimm, bu metalin Alzheimer ve Parkinson gibi nörolojik hastalıkların yanı sıra, hiperaktivite ve dikkat bozukluklarıyla bağlantılı olabileceğinden şüphelenildiğini ifade ediyor.

Related Posts

18 yaş altına dolgu ve botoks tehlikesi: Uzmanlar uyardı

Bilinçsiz ve kontrolsüz şekilde yapılan estetik işlemlerinin ciddi sağlık problemlerine yol açtığını belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Sena İnal Aptoula, “Estetik işlemler sadece hacim verici, şekil değiştirici işlemler olmayıp aslında cildi besleyen, daha sağlıklı ve genç görünüm sağlayan birçok işlemi kapsamakta. Ancak uygulamaların yapıldığı ortam ve işlemi gerçekleştiren kişinin uzmanlığı büyük önem taşıyor. Merdiven altı uygulamalar ciddi sağlık problemlerine yol açabiliyor” dedi.

Alerjiyle karışan Covid-19 belirtilerine dikkat!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, Mayıs ayında artan sıcaklıklar ve çevresel faktörlerle birlikte hem alerjik hem de viral hastalıkların yaygınlaştığını belirterek, özellikle alerjik astım ve rinit gibi rahatsızlıkların belirtilerinin Covid-19 gibi viral enfeksiyonlarla karışabileceğine dikkat çekti.

Her 6 çiftten biri bu sorunu yaşıyor: Uzmanından ‘erkek faktörü’ uyarısı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zeynep Ataman Yıldırım, kısırlığın yalnızca kadın kaynaklı olmadığını vurgulayarak, infertilite vakalarının yüzde 40’ında erkek faktörünün etkili olduğunu belirtti.

Uzmanı uyardı: Bulduğunuz çözümle oyalanmanız tanıyı geciktirebilir

Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Akranlarınıza göre daha çabuk yoruluyorsanız, efor sırasında nefes darlığı hissediyorsanız, tek yastıkla yatmakta zorlanıyorsanız bunun sebebini mutlaka araştırın. Bulduğunuz çözümle oyalanmanız tanıyı geciktirebilir. Bazen, bu tanının gecikmesi tedavi fırsatının büyük ölçüde kaçmasıyla da sonuçlanabilir” dedi.

Bardağın içinde jele dönüyor! Suda şişen mucize: Magnezyumu roketliyor

Yaşam trendlerinin öncüsü haline gelen chia tohumu, küçük boyutuna rağmen büyük faydalarıyla dikkat çekiyor. Özellikle suda bekletilerek tüketildiğinde jel kıvamına gelen chia tohumu, magnezyum depolarını fulleyen faydalı bir etkiye sahip. Ancak tek faydası bununla sınırlı kalmıyor, vücuda sayısız etkisi var. İşte chia tohumunun etkileri ve doğru tüketim yöntemi.

Aile hekimliğinde yeni dönem: İkamete dayalı uygulama başlıyor

Aile hekimliğinde yeni dönem: İkamete dayalı uygulama başlıyor