Popüler şekerleme bunamaya yol açıyor

Şekerli Elmalar ve Sağlık Riskleri

Festival alanlarında rengarenk tezgahlar, ziyaretçilere pamuk şeker, kavrulmuş badem ve şeker kaplamalı elma gibi lezzetler sunuyor. Ancak, şekerli elmaların parlak kırmızı kaplaması cazip görünmesine rağmen, uzmanlar bu tatlının sağlık açısından masum olmayabileceğine dikkat çekiyor.

Şekerlenmiş meyvelerdeki E124 renklendiricisi hakkında uyarı

watson.de’nin haberine göre şekerli elmalar E124 renklendiricisi içeriyor ve çocuklarda aktivite ile dikkat üzerinde olumsuz etki yaratıyor.

Gıda kimyası üzerine çalışmalarıyla tanınan ve “Gıda Kimyası” adlı kitabı bulunan Hans-Ulrich Grimm, şekerli ürünlerde kullanılan E124 renklendiricisinin özelliklerini anlatarak sağlık üzerindeki tehlikesine vurgu yaptı.

Grimm, bu renklendiricinin doğal karminin (E120) daha ekonomik bir alternatifi olarak üretildiğini belirterek, Kırmızı A olarak da bilinen E124’ün, ışık, ısı ve asit gibi etkenlerden etkilenmeyen, suda çözünür bir boya olduğunu ifade etti. Grimm ayrıca bu maddenin petrol türevlerinden yapay şekilde üretildiğine dikkat çekti.

AB düzenlemesi uyarı işaretlerini belirtiyor

Avrupa Birliği düzenlemeleri doğrultusunda, E124 boyasını içeren ürünlerin, çocuklarda aktivite ve dikkat bozukluğuna yol açabileceği uyarısını içermesi zorunlu hale getirildi. Bu kararın temelinde, 2007 yılında Southampton İngiliz Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma bulunuyor. Çalışma, boya tüketimi ile çocuklarda hiperaktivite ve konsantrasyon sorunları arasında bir bağlantı olduğunu öne sürmüş olsa da, 2008 yılında Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA), bu bulgunun yeterli kanıta dayanmadığını açıkladı. Buna rağmen, AB Parlamentosu, tüketicileri bilgilendirmek amacıyla uyarı etiketleri uygulanmasına karar verdi.

Gıda uzmanı Hans-Ulrich Grimm, sentetik boya E124’ün, etiketlerde belirtilmese bile alüminyum içerebileceğini ve bu durumun sağlık açısından endişe verici olduğunu belirtiyor.

Grimm, bu metalin Alzheimer ve Parkinson gibi nörolojik hastalıkların yanı sıra, hiperaktivite ve dikkat bozukluklarıyla bağlantılı olabileceğinden şüphelenildiğini ifade ediyor.

Related Posts

Güneşten faydalanmanın altın kuralları

Kontrollü ve bilinçli şekilde güneşten faydalanmanın cilt sağlığını korumada etkili olduğunu belirten Deri ve Zührevi Hastalıkları (Dermatoloji) Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nazmi Geyik, “Doğru zamanlama, kısa süreli maruziyet ve cilt tipine uygun yaklaşım ile güneşten fayda sağlamak mümkündür” dedi.

18 bin sağlık personeli ataması yapılacak: Bakan Memişoğlu tarih verdi

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, bakanlığına yapılacak sağlık personeli atamalarına ilişkin, “Ekim ayında 18 bin atama için ilanımız olacak ve alım yapacağız.” dedi.

Uyku pozisyonu duruş bozukluğu yaratıyor! Nasıl yatarsanız öyle kalkarsınız

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?

Bayramda tatlıdan vazgeçmeyin! Doğru tüketilire yağ yapmıyor, göbek eriten yürüyüş

Kurban Bayramı’nda akraba ziyaretleri, kalabalık sofralar ve tatlı ikramları kaçınılmaz hale geliyor. Ancak art arda tüketilen şerbetli tatlılar mide problemlerinden kan şekeri dalgalanmalarına kadar pek çok sağlık sorununu tetikleyebiliyor. Uzman Diyetisyen Ceren Turan, bayram tatlılarını keyifle yiyebilmek için porsiyon kontrolü, zamanlama ve doğru tercihler gibi birçok önemli detaya dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Uzmanlardan bayram uyarısı: Etin yanında sebze tüketin

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, bayramda kesilen kurban etinin bir süre bekletildikten sonra yanında sebze ağırlıklı besinlerle tüketilmesini tavsiye etti. Çin, “Kestiğimiz kurban etini, 12-24 saat aralığında buzdolabında dinlendirmemiz gerekiyor. Kurban eti ile kavurma yapacaksak; doymuş yağ eklemeden, etin kendi yağı ile kısık ateşte ve az miktarda tuz ile pişirmemiz yeterli olacaktır” dedi.

Sıcak hava MS hastalığını nasıl etkiler? Uzman görüşü

Bir sinir sistemi hastalığı olan Multipl Skleroz’un (MS) kadınlarda erkeklere oranla yaklaşık 1-1,5 kat daha fazla görüldüğünü söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Meltem Can İke, hastalıkta tanının genellikle 20-40 yaş arasında konulduğunu belirtti.