Vücudunuzdaki sinyallere dikkat: ‘Gizli salgın’ lenfödem alarm veriyor

Sağlık Bakanlığı, Kalp Damar Sağlığı Haftası Etkinlikleri Düzenliyor

Sağlık Bakanlığı, toplar damar ve lenfatik damar sağlığının önemine vurgu yapmak amacıyla, ‘7-13 Nisan Kalp Damar Sağlığı Haftası’nda çeşitli etkinlikler düzenleyecek.

Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Özlem Öndeş, venöz ve lenfatik damar hastalıklarının önlenebilir ve tedavi edilebilir hastalıklar olduğunu vurgulayarak, “Bu nedenle farkındalık çok önemlidir. Örneğin, venöz tromboembolizm, toplar damardaki pıhtılaşmanın önlenebilir ölüm nedenlerinden biridir. Lenfödem ise gizli bir salgın olarak kabul edilir.

Venöz damarlar, yâni toplar damarlar, oksijensiz kanı kalbe taşımaktadır. Bir şey toplar damarı zayıflattığında veya hasar verdiğinde, damar düzgün çalışmaz. Venöz hastalık durumunda, damarlardaki kapakçıkların zarar görmesinden dolayı kapakçıklar tamamen kapanamaz. Bu da kanın geriye sızmasına veya her yönde akmasına neden olur” şeklinde konuştu.

‘DÜNYADA VARİS GÖRÜLME ORANI YÜZDE 33’

Kan pıhtıları, varisler ve venöz ülserler gibi venöz hastalıkların 7 farklı türü olduğunu belirten Dr. Öndeş, “Kan pıhtıları bacaklar, kollar, iç organlar, beyin, böbrekler ve akciğerler gibi vücudun çeşitli bölgelerinde oluşabilir. ‘Kronik venöz yetmezlik’ ise, bacaklarda kanın birikmesi sonucu ortaya çıkar ve kronik şişmelere neden olabilir. Varisler ise damar yapısının bozulması ve genişlemesi sonucunda meydana gelir.

Venöz ülserler ise iyileşmeyen ve tekrarlayan yaralardır. Bu yaralar, açık yara haline gelebilir ve genellikle diz altında, bacak iç kısmında ve ayak bileği yakınında oluşur. Pelvik ağrılara yol açabilen ‘venöz reflü’ hastalığı da oldukça yaygındır. Kilolu olmak, sağlıksız yaşam tarzı, doğum kontrol hapı kullanımı gibi faktörler venöz hastalıklara yakalanma riskini artırabilir.

Dünya genelinde yetişkinlerin %33’ünde varis görüldüğünü belirten Dr. Öndeş, “Venöz hastalık risk faktörleri arasında; ailede venöz hastalık öyküsü, gebelik, yüksek vücut kitle indeksi, kadın olmak, uzun süre oturmak veya ayakta durmak, tütün ürünleri kullanımı yer almaktadır. Bacaklarda ve kollarda görülen çeşitli belirtiler, venöz hastalık belirtileri olabilir” dedi.

‘BOL GİYSİLER GİYEBİLİRİZ’

Dr. Öndeş, lenfödem hastalığıyla ilgili olarak, “Meme kanseri veya pelvik cerrahi gibi ameliyatlar sonrasında koltuk altı lenf düğümlerinin çıkarılması gerekebilir; aksi takdirde lenf damarları zarar görebilir ve lenfödem gelişebilir. Bu nedenle lenfödem, gizli ve sessiz bir hastalık olarak nitelendirilmektedir.

Venöz hastalıklardan ve lenfödemden korunmak için; vücudumuzu düzenli olarak gözlemlemeli, yaşam tarzımızda değişiklikler yapmalı, yağsız besinler tüketmeli, egzersiz yapmalı, tütün ürünlerinden uzak durmalı, yeteri kadar su içmeli, bacaklarımızı yüksekte tutmalı, bol giysiler giymeli, cilt bakımı yapmalı, uygun ayakkabılar tercih etmeliyiz” açıklamalarında bulundu.

Related Posts

Güneşten faydalanmanın altın kuralları

Kontrollü ve bilinçli şekilde güneşten faydalanmanın cilt sağlığını korumada etkili olduğunu belirten Deri ve Zührevi Hastalıkları (Dermatoloji) Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nazmi Geyik, “Doğru zamanlama, kısa süreli maruziyet ve cilt tipine uygun yaklaşım ile güneşten fayda sağlamak mümkündür” dedi.

18 bin sağlık personeli ataması yapılacak: Bakan Memişoğlu tarih verdi

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, bakanlığına yapılacak sağlık personeli atamalarına ilişkin, “Ekim ayında 18 bin atama için ilanımız olacak ve alım yapacağız.” dedi.

Uyku pozisyonu duruş bozukluğu yaratıyor! Nasıl yatarsanız öyle kalkarsınız

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?

Bayramda tatlıdan vazgeçmeyin! Doğru tüketilire yağ yapmıyor, göbek eriten yürüyüş

Kurban Bayramı’nda akraba ziyaretleri, kalabalık sofralar ve tatlı ikramları kaçınılmaz hale geliyor. Ancak art arda tüketilen şerbetli tatlılar mide problemlerinden kan şekeri dalgalanmalarına kadar pek çok sağlık sorununu tetikleyebiliyor. Uzman Diyetisyen Ceren Turan, bayram tatlılarını keyifle yiyebilmek için porsiyon kontrolü, zamanlama ve doğru tercihler gibi birçok önemli detaya dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Uzmanlardan bayram uyarısı: Etin yanında sebze tüketin

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, bayramda kesilen kurban etinin bir süre bekletildikten sonra yanında sebze ağırlıklı besinlerle tüketilmesini tavsiye etti. Çin, “Kestiğimiz kurban etini, 12-24 saat aralığında buzdolabında dinlendirmemiz gerekiyor. Kurban eti ile kavurma yapacaksak; doymuş yağ eklemeden, etin kendi yağı ile kısık ateşte ve az miktarda tuz ile pişirmemiz yeterli olacaktır” dedi.

Sıcak hava MS hastalığını nasıl etkiler? Uzman görüşü

Bir sinir sistemi hastalığı olan Multipl Skleroz’un (MS) kadınlarda erkeklere oranla yaklaşık 1-1,5 kat daha fazla görüldüğünü söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Meltem Can İke, hastalıkta tanının genellikle 20-40 yaş arasında konulduğunu belirtti.