Tarama sonuçlarını incelettiler, yapay zeka radyologdan daha fazla vaka tespit etti

Lübeck Üniversitesi Araştırmasına Göre, Yapay Zekânın Meme Kanseri Taramalarındaki Rolü

Lübeck Üniversitesi’nden Prof. Alexander Katalinic liderliğindeki ekip, Almanya’da 461 bin 818 kadının meme kanseri tarama sonuçlarını inceleyerek önemli bulgular ortaya koydu. Temmuz 2021 ile Şubat 2023 arasında gerçekleştirilen taramalar, 50-69 yaş arası semptomsuz kadınları hedefleyen ulusal bir program kapsamında yapıldı. Kadınların taramaları, 260 bin 739’unda yapay zekâ destekli olmak üzere iki radyolog tarafından incelendi.

Araştırmada, AI kullanılan grupta kanser tespit oranının yüzde 6,7 daha yüksek olduğu belirlendi. Yaş ve radyolog faktörleri dikkate alındığında bu oran yüzde 17,6’ya çıktı. AI’nın kullanıldığı grupta her bin kadında bir ek kanser vakası tespit edildi. Ayrıca, AI’nın şüpheli taramaları doğru bir şekilde belirleme yeteneği bulunduğu için kadınların tekrar çağrılma oranları AI kullanılan ve kullanılmayan gruplar arasında aynı seviyede kaldı.

AI aracının, taramaları “normal” veya “şüpheli” olarak etiketleme yeteneği olduğu ve radyologların “normal” olarak belirlediği ancak AI’nın “şüpheli” olarak işaretlediği taramalar için “güvenlik ağı” uyarısı verildiği belirtildi. Bu uyarılar sayesinde 3 bin 959 kez etkinleştirilerek 204 kanser vakasının tespit edilmesine yardımcı oldu.

Lund Üniversitesi’nden Dr. Kristina Lång, sonuçların cesaret verici olduğunu ancak yapay zekânın “in situ” kanser tespit oranlarını artırarak aşırı teşhise yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu. “AI’nin klinik olarak anlamlı kanserleri erken evrede tespit etmesini sağlamak için uzun vadeli takip şart” dedi.

Kraliyet Radyologlar Koleji Başkanı Dr. Katharine Halliday, AI’nın doğruluk ve üretkenliği artırabileceğini ifade ederken, NHS’de radyolog açığının yüzde 29 olduğuna dikkat çekerek yapay zekânın dikkatle ve uzman gözetimiyle entegre edilmesi gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Güneşten faydalanmanın altın kuralları

Kontrollü ve bilinçli şekilde güneşten faydalanmanın cilt sağlığını korumada etkili olduğunu belirten Deri ve Zührevi Hastalıkları (Dermatoloji) Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nazmi Geyik, “Doğru zamanlama, kısa süreli maruziyet ve cilt tipine uygun yaklaşım ile güneşten fayda sağlamak mümkündür” dedi.

18 bin sağlık personeli ataması yapılacak: Bakan Memişoğlu tarih verdi

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, bakanlığına yapılacak sağlık personeli atamalarına ilişkin, “Ekim ayında 18 bin atama için ilanımız olacak ve alım yapacağız.” dedi.

Uyku pozisyonu duruş bozukluğu yaratıyor! Nasıl yatarsanız öyle kalkarsınız

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?

Bayramda tatlıdan vazgeçmeyin! Doğru tüketilire yağ yapmıyor, göbek eriten yürüyüş

Kurban Bayramı’nda akraba ziyaretleri, kalabalık sofralar ve tatlı ikramları kaçınılmaz hale geliyor. Ancak art arda tüketilen şerbetli tatlılar mide problemlerinden kan şekeri dalgalanmalarına kadar pek çok sağlık sorununu tetikleyebiliyor. Uzman Diyetisyen Ceren Turan, bayram tatlılarını keyifle yiyebilmek için porsiyon kontrolü, zamanlama ve doğru tercihler gibi birçok önemli detaya dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Uzmanlardan bayram uyarısı: Etin yanında sebze tüketin

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, bayramda kesilen kurban etinin bir süre bekletildikten sonra yanında sebze ağırlıklı besinlerle tüketilmesini tavsiye etti. Çin, “Kestiğimiz kurban etini, 12-24 saat aralığında buzdolabında dinlendirmemiz gerekiyor. Kurban eti ile kavurma yapacaksak; doymuş yağ eklemeden, etin kendi yağı ile kısık ateşte ve az miktarda tuz ile pişirmemiz yeterli olacaktır” dedi.

Sıcak hava MS hastalığını nasıl etkiler? Uzman görüşü

Bir sinir sistemi hastalığı olan Multipl Skleroz’un (MS) kadınlarda erkeklere oranla yaklaşık 1-1,5 kat daha fazla görüldüğünü söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Meltem Can İke, hastalıkta tanının genellikle 20-40 yaş arasında konulduğunu belirtti.