NASA’daki kesintiler sıradaki uzay teleskobunun fırlatılmasına engel olabilir

Donald Trump’ın Beyaz Saray’a dönmesinin ardından NASA çevresinde artan endişe atmosferi, son günlerde daha da belirgin hale gelmiştir. Çünkü Trump yönetiminin yakın gelecekte duyuracağı bütçe taslağında NASA’nın bilimsel çalışmalar için ayrılan kısmın yarı yarıya azaltılması beklenmektedir. Bu durumun uzay ajansında ciddi bir krize neden olabileceği endişesi taşınmaktadır. Hatta neredeyse tamamlanmış olan bazı projelerin bile bu kesintiler nedeniyle yarım kalabileceği konuşulmaktadır.

Donald Trump’ın kesinti planlarıyla tehlikeye giren projelerden biri de “sıradaki James Webb” olarak bilinen Nancy Grace Roman Uzay Teleskobu.

NASA, Nancy Grace Roman Uzay Teleskobu Projesini Riske Atabilir

NASA tarafından geliştirilen bu uzay teleskobu, evrenin doğasını daha iyi anlamamıza olanak sağlayacak çok değerli veriler sunacaktı. Bu sebeple, bilim camiasında teleskobun bir an önce fırlatılıp gözlem yapmasının heyecanla beklenildiği biliniyordu. Fakat şimdi bu beklenti tehlikeye girebilir. Eğer gündemdeki bütçe kesintisi gerçekleşirse, NASA’ın Nancy Grace Roman Uzay Teleskobu’nu askıya almak zorunda kalabileceği haberleri yayılmaktadır.

Dikkat çeken husus, uzay teleskobunun yapım aşamasının neredeyse tamamlanmış olmasıdır. Ancak uzmanlara göre, bütçedeki olası kesintiler nedeniyle projenin sonlandırma aşamasına geçilmesinin artık mümkün olmayabileceği ifade edilmektedir. Projede daha önce görev alan David Spergel, bu projenin inşa sürecinde harcanan emek ve para göz önüne alındığında, projenin bütçesinin kesilmesinin mantıksız bir israf olacağını belirtmektedir.

Nancy Grace Roman Uzay Teleskobu’nun risk altında olmasının en büyük nedenlerinden biri, NASA’nın azaltılacak bütçeyi nasıl harcayacağına ilişkin tam bir özgürlüğe sahip olmamasıdır. Zira Trump yönetimi tarafından, özellikle Nancy Grace Roman Uzay Teleskobu gibi belirli programların tamamen kesilebileceği söylentiler arasındadır. Bu bağlamda tehlike altında olan bir diğer proje ise Mars Sample Return görevi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Related Posts

Türk akademisyenden büyük başarı! Arılardan ilham aldı NATO’dan ödülü kaptı

AKSARAY / METİN KURT Dünyanın dört bir yanından 80’e yakın firmanın katıldığı ve savunma-güvenlik alanlarında çığır açan yenilikçi projelerin değerlendirildiği “NATO Innovation Hackathon 2025” yarışması kapsamında STRIKE isimli İHA modülü …

Milyonlarca Netflix kullanıcısını ilgilendiriyor! Artık canlı yayınlanacak

Netflix, NASA ile anlaşma yaptı. Bu kapsamda NASA yayınları Netflix’te canlı yayınlanacak.

Turkcell ve Samsung, 5G iş birliğini büyütüyor

Turkcell ve Samsung, Mobil Dünya Kongresi’nde (MWC) duyurdukları Türkiye’de 5G uyumlu akıllı telefon kullanım oranını artırmak ve 5G teknolojisini daha geniş kitlelere ulaştırmak için yürüttükleri iş birliğini güçlendiriyor. Turkcell’e özel üretilecek 5G uyumlu 100 bin akıllı telefonu Turkcell dijital uygulamaları yüklü olarak müşterilere ulaştırmayı hedefleyen taraflar, Ar-Ge ve test çalışmalarında da birlikte hareket edecek.

Kuantum bilgisayarlar evlere mi geliyor? İşin uzmanları anlattı

Kuantum hesaplama, bilim dünyasının uzun süredir hayalini kurduğu bir teknoloji olarak, karmaşık problemleri çözme potansiyeliyle dikkat çekti. Bu alanda çığır açan bir adım atarak ilk kuantum bilgi işlem çipi Ocelot’u tanıttı. Kuantum hata düzeltme …

Türk bilim insanı Deniz Kent, ışıkla antikor ilaçlar ve et üretti

Türk bilim insanı Deniz Kent, ışıkla antikor ilaçlar ve et üretti

Bilim insanları açıkladı: Okyanuslar daha yeşil, denizler daha mavi oluyor

Bilim insanları, iklim değişikliğinin okyanus ekosistemlerinde yarattığı dramatik değişimi ortaya çıkardı. Son 20 yılda kutuplarda yeşil tonlar artarken, tropikal bölgelerde mavi renk hakimiyeti güçlendi. Uzmanlar, renk değişiminin sadece görsel bir olay olmadığını, balıkçılıktan küresel ekonomiye kadar pek çok alanı etkileyeceğini belirtti.