MediaTek’ten 10 km Bluetooth menzilli yeni işlemci: Dimensity 9400+ hazır!

Tayvan merkezli teknoloji devi MediaTek, akıllı telefon teknolojisinde çıtayı yükseltmeyi hedefliyor. Geçen yıl piyasaya sürdüğü üst düzey çip üzerine sisteminin geliştirilmiş versiyonu Dimensity 9400+ ile yeni bir adım atan şirket, CPU, yapay zeka ve diğer alanlarda iyileştirmeler yapıyor. Bu yenilikçi çip, üst seviye telefonlarda yer alacak.

Yeni Dimensity 9400+ çipinde dikkat çeken en önemli özelliklerden biri, Bluetooth teknolojisi üzerinde yapılan iyileştirmeler. 10 km’ye kadar telefondan telefona erişim sağlayabilen bu yeni Bluetooth 6.0, 12 Mbps’ye varan veri hızı sunarak performansı arttırıyor.

Önceki modele göre önemli bir farkla, yeni çipte Bluetooth menzili 1,5 km’den altı kat daha fazla mesafe katedebiliyor. MediaTek, bu ultra uzun menzilli bağlantıların hücresel mobil servislere ihtiyaç duymadığını belirtirken, veri tasarrufu ve gizlilik sağladığını vurguluyor. Ayrıca, bu özelliklerin Starlink gibi uydu internet hizmetlerine erişimin zor olduğu yerlerde önemli bir çözüm sunduğuna dikkat çekiliyor.

Dimensity 9400+, performans açısından da iddialı. Cortex-X925 birincil CPU, 3.62 GHz’den 3.73 GHz’e yükselen hızıyla daha güçlü bir işlemci sunuyor. Yapay zeka tarafında ise Speculative Decoding+ (SpD+) desteği sayesinde NPU 890 aracılığıyla AI performansı %20 daha hızlı hale getiriliyor. Ayrıca çip, cihazlarda büyük dil modellerini destekleyerek kullanıcı deneyimini iyileştiriyor.

Frame Rate Converter 2.0+ ile güç verimliliğini artıran MediaTek, BeiDou uydu teknolojisi desteği ile hücresel bağlantı olmadan %33 daha hızlı TTFF (ilk düzeltme süresi) sunuyor. Wi-Fi tarafında ise çip, güncellenmiş Wi-Fi 7 desteğiyle artırılmış veri çıkışı ve güvenilirlik sağlıyor. Yeni Dimensity 9400+ çipiyle donatılmış akıllı telefonların bu ay içinde piyasaya sürülmesi bekleniyor, bu da kullanıcı deneyiminde önemli bir etki yaratacak.

Related Posts

Türk akademisyenden büyük başarı! Arılardan ilham aldı NATO’dan ödülü kaptı

AKSARAY / METİN KURT Dünyanın dört bir yanından 80’e yakın firmanın katıldığı ve savunma-güvenlik alanlarında çığır açan yenilikçi projelerin değerlendirildiği “NATO Innovation Hackathon 2025” yarışması kapsamında STRIKE isimli İHA modülü …

Milyonlarca Netflix kullanıcısını ilgilendiriyor! Artık canlı yayınlanacak

Netflix, NASA ile anlaşma yaptı. Bu kapsamda NASA yayınları Netflix’te canlı yayınlanacak.

Turkcell ve Samsung, 5G iş birliğini büyütüyor

Turkcell ve Samsung, Mobil Dünya Kongresi’nde (MWC) duyurdukları Türkiye’de 5G uyumlu akıllı telefon kullanım oranını artırmak ve 5G teknolojisini daha geniş kitlelere ulaştırmak için yürüttükleri iş birliğini güçlendiriyor. Turkcell’e özel üretilecek 5G uyumlu 100 bin akıllı telefonu Turkcell dijital uygulamaları yüklü olarak müşterilere ulaştırmayı hedefleyen taraflar, Ar-Ge ve test çalışmalarında da birlikte hareket edecek.

Kuantum bilgisayarlar evlere mi geliyor? İşin uzmanları anlattı

Kuantum hesaplama, bilim dünyasının uzun süredir hayalini kurduğu bir teknoloji olarak, karmaşık problemleri çözme potansiyeliyle dikkat çekti. Bu alanda çığır açan bir adım atarak ilk kuantum bilgi işlem çipi Ocelot’u tanıttı. Kuantum hata düzeltme …

Türk bilim insanı Deniz Kent, ışıkla antikor ilaçlar ve et üretti

Türk bilim insanı Deniz Kent, ışıkla antikor ilaçlar ve et üretti

Bilim insanları açıkladı: Okyanuslar daha yeşil, denizler daha mavi oluyor

Bilim insanları, iklim değişikliğinin okyanus ekosistemlerinde yarattığı dramatik değişimi ortaya çıkardı. Son 20 yılda kutuplarda yeşil tonlar artarken, tropikal bölgelerde mavi renk hakimiyeti güçlendi. Uzmanlar, renk değişiminin sadece görsel bir olay olmadığını, balıkçılıktan küresel ekonomiye kadar pek çok alanı etkileyeceğini belirtti.