Kahvaltı ve akşam yemeğini atlamayın! Bakın neye sebep oluyor

Sağlık Uzmanları Uyarıyor: Yemek Öğünlerini Atlamak Kalp Sağlığını Tehdit Edebilir!

Yemek öğünlerini atlamak bazı insanlar için zamandan tasarruf gibi görünse de uzmanlar bu alışkanlığın ciddi sağlık riskleri doğurabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor. Doktor Neena Chandrasekaran, sosyal medya platformunda yaptığı paylaşımda, özellikle kahvaltı ve akşam yemeğini birlikte atlamanın kalp sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğine dikkat çekti.

Benzer şekilde, Prof. Dr. Özcan da bu konuda yapılan bilimsel araştırmalara değinerek günün ilk ve son öğününü ihmal etmenin kalp hastalıkları ve kalp krizi riskini artırabileceğini söyledi. Özellikle kahvaltıyı atlamak, uzun vadede obezite, yüksek tansiyon, damar sertliği ve insülin direnci gibi sağlık sorunlarına neden olabiliyor.

Doktor Neena’ya göre, sabah saatlerinde vücutta doğal olarak yükselen adrenalin seviyesi, yeterli besin alınmadığında daha da artıyor. Vücut açlık durumunu bir tehdit olarak algılıyor ve hayatta kalmak için stres hormonlarını devreye sokuyor. Bu durum, kalbin daha hızlı atmasına ve damarların zarar görmesine neden olabilecek serbest radikallerin artmasına neden oluyor.

Kalp-Damar Hastalıkları Yaşama Riskini Artırıyor

Uzmanlar aynı zamanda gün içerisinde yetersiz beslenmenin, gece geç saatlerde yoğun açlık hissine ve dolayısıyla daha fazla yemek yemeye yol açabileceğini belirtiyor. Bu düzensiz beslenme alışkanlığı da zamanla kilo alımına ve obeziteye zemin hazırlıyor. Yapılan bir araştırmada ise kahvaltıyı düzenli olarak atlayan bireylerin, kahvaltı edenlere kıyasla kalp-damar hastalıkları yaşama veya bu hastalıklardan ölme riskinin yaklaşık yüzde 21 daha fazla olduğu, tüm nedenlere bağlı ölüm riskinin ise yüzde 32 oranında yükseldiği ortaya kondu.

Related Posts

Güneşten faydalanmanın altın kuralları

Kontrollü ve bilinçli şekilde güneşten faydalanmanın cilt sağlığını korumada etkili olduğunu belirten Deri ve Zührevi Hastalıkları (Dermatoloji) Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nazmi Geyik, “Doğru zamanlama, kısa süreli maruziyet ve cilt tipine uygun yaklaşım ile güneşten fayda sağlamak mümkündür” dedi.

18 bin sağlık personeli ataması yapılacak: Bakan Memişoğlu tarih verdi

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, bakanlığına yapılacak sağlık personeli atamalarına ilişkin, “Ekim ayında 18 bin atama için ilanımız olacak ve alım yapacağız.” dedi.

Uyku pozisyonu duruş bozukluğu yaratıyor! Nasıl yatarsanız öyle kalkarsınız

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?

Bayramda tatlıdan vazgeçmeyin! Doğru tüketilire yağ yapmıyor, göbek eriten yürüyüş

Kurban Bayramı’nda akraba ziyaretleri, kalabalık sofralar ve tatlı ikramları kaçınılmaz hale geliyor. Ancak art arda tüketilen şerbetli tatlılar mide problemlerinden kan şekeri dalgalanmalarına kadar pek çok sağlık sorununu tetikleyebiliyor. Uzman Diyetisyen Ceren Turan, bayram tatlılarını keyifle yiyebilmek için porsiyon kontrolü, zamanlama ve doğru tercihler gibi birçok önemli detaya dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Uzmanlardan bayram uyarısı: Etin yanında sebze tüketin

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, bayramda kesilen kurban etinin bir süre bekletildikten sonra yanında sebze ağırlıklı besinlerle tüketilmesini tavsiye etti. Çin, “Kestiğimiz kurban etini, 12-24 saat aralığında buzdolabında dinlendirmemiz gerekiyor. Kurban eti ile kavurma yapacaksak; doymuş yağ eklemeden, etin kendi yağı ile kısık ateşte ve az miktarda tuz ile pişirmemiz yeterli olacaktır” dedi.

Sıcak hava MS hastalığını nasıl etkiler? Uzman görüşü

Bir sinir sistemi hastalığı olan Multipl Skleroz’un (MS) kadınlarda erkeklere oranla yaklaşık 1-1,5 kat daha fazla görüldüğünü söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Meltem Can İke, hastalıkta tanının genellikle 20-40 yaş arasında konulduğunu belirtti.