İleri derece işitme kaybı demans riskini artırıyor

 

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Talip Asil, ciddi işitme kaybı yaşayan kişilerin demans geliştirme olasılığının beş kat daha yüksek olduğunu belirterek, erken teşhisin ve önleyici adımların önemine dikkati çekti.

Hastaneden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Prof.Dr. Talip Asil, son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalara göre, işitme kaybının sadece duyma yetisiyle sınırlı bir sorun olmadığını, aynı zamanda demans riskini de önemli ölçüde artırdığını belirtti.

Asil, işitme kaybıyla bilişsel gerileme arasındaki bağlantıya işaret ederek, erken teşhisin ve önleyici adımların önemini vurguladı.

Johns Hopkins Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya atıfta bulunan Asil, “Yapılan araştırmada hafif işitme kaybının demans riskini iki katına çıkardığını, orta düzeydeki kaybın riski üç katına çıkardığını ve ciddi işitme kaybı yaşayan kişilerin demans geliştirme olasılığının beş kat daha yüksek olduğunu bulmuşlardır.” ifadelerini kullandı.

Asil, işitme kaybının bilişsel fonksiyonlar üzerindeki etkisine değinenerek, çevredeki konuşmaları anlamakta zorlanan bireylerin daha fazla bilişsel çaba harcadığını, bunun da beyin üzerindeki yükü artırarak diğer bilişsel işlevleri olumsuz etkilediğini kaydetti.

İşitsel korteksin kullanılmadığında küçüldüğünü ve bu durumun hafıza, dikkat ve öğrenme yeteneklerini zayıflattığını kaydeden Asil, sosyal izolasyonun da demans riskini artıran önemli bir faktör olduğuna işaret etti.

Asil, işitme kaybı tespit edildiğinde vakit kaybetmeden gerekli önlemlerin alınması gerektiğini belirterek, “Özellikle 40 yaş ve üzeri bireylerin düzenli işitme testlerinden geçmesi büyük önem taşıyor. İşitme cihazları beyin fonksiyonlarını koruma açısından kritik bir rol oynuyor. İşitme kaybına rağmen sosyal etkileşimi sürdürmek de zihinsel sağlığı koruma açısından önemli.” görüşünü bildirdi.

Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve beyin egzersizlerinin hem işitme sağlığı hem de bilişsel fonksiyonlar üzerinde olumlu etkileri olduğunu vurgulayan Asil, “İşitme sağlığımızı koruyarak beynimizi de koruyoruz. Erken önlem almak, yaşlılık döneminde karşılaşılabilecek bilişsel sorunları önlemede büyük fark yaratıyor.” açıklamasında bulundu. (AA)

Related Posts

Güneşten faydalanmanın altın kuralları

Kontrollü ve bilinçli şekilde güneşten faydalanmanın cilt sağlığını korumada etkili olduğunu belirten Deri ve Zührevi Hastalıkları (Dermatoloji) Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nazmi Geyik, “Doğru zamanlama, kısa süreli maruziyet ve cilt tipine uygun yaklaşım ile güneşten fayda sağlamak mümkündür” dedi.

18 bin sağlık personeli ataması yapılacak: Bakan Memişoğlu tarih verdi

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, bakanlığına yapılacak sağlık personeli atamalarına ilişkin, “Ekim ayında 18 bin atama için ilanımız olacak ve alım yapacağız.” dedi.

Uyku pozisyonu duruş bozukluğu yaratıyor! Nasıl yatarsanız öyle kalkarsınız

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?

Bayramda tatlıdan vazgeçmeyin! Doğru tüketilire yağ yapmıyor, göbek eriten yürüyüş

Kurban Bayramı’nda akraba ziyaretleri, kalabalık sofralar ve tatlı ikramları kaçınılmaz hale geliyor. Ancak art arda tüketilen şerbetli tatlılar mide problemlerinden kan şekeri dalgalanmalarına kadar pek çok sağlık sorununu tetikleyebiliyor. Uzman Diyetisyen Ceren Turan, bayram tatlılarını keyifle yiyebilmek için porsiyon kontrolü, zamanlama ve doğru tercihler gibi birçok önemli detaya dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Uzmanlardan bayram uyarısı: Etin yanında sebze tüketin

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, bayramda kesilen kurban etinin bir süre bekletildikten sonra yanında sebze ağırlıklı besinlerle tüketilmesini tavsiye etti. Çin, “Kestiğimiz kurban etini, 12-24 saat aralığında buzdolabında dinlendirmemiz gerekiyor. Kurban eti ile kavurma yapacaksak; doymuş yağ eklemeden, etin kendi yağı ile kısık ateşte ve az miktarda tuz ile pişirmemiz yeterli olacaktır” dedi.

Sıcak hava MS hastalığını nasıl etkiler? Uzman görüşü

Bir sinir sistemi hastalığı olan Multipl Skleroz’un (MS) kadınlarda erkeklere oranla yaklaşık 1-1,5 kat daha fazla görüldüğünü söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Meltem Can İke, hastalıkta tanının genellikle 20-40 yaş arasında konulduğunu belirtti.