Geçmişin dev canavarları: 7. trofik seviye

Kretase Döneminde Denizlerdeki Biyolojik Çeşitlilik

Kretase döneminin ilk zamanlarında, biyolojik çeşitlilik sadece dinozorlar arasında değil, aynı zamanda okyanuslarda da büyük bir patlama yaşadı.

Bu dönemde denizlerde, pliozorlar gibi otobüs büyüklüğündeki dev deniz sürüngenleri, diğer büyük etoburları avlayarak, gıda zincirinde nadir görülen yedinci bir trofik seviyeyi oluşturdu.

Günümüzde okyanuslardaki en üst seviyedeki canlılar genellikle orka, kaşalot veya büyük beyaz köpekbalıkları gibi beşinci veya altıncı seviyede sınırlıdır.

Araştırmalar, Kolombiya’daki erken Kretase dönemine ait Paja Formasyonu’nu inceliyor. O dönemde deniz seviyeleri yüksekti ve bölge sıcak, sığ bir denizle kaplıydı.

Paja Formasyonu’ndaki yedinci trofik seviyeye ulaşılması, ekosistemin karmaşıklığını ve zenginliğini gösteriyor.

Trofik Seviye Nedir?

Trofik seviye, bir türün besin ağındaki pozisyonunu ifade eder. Örneğin, birinci seviye bitkiler ve algler gibi üreticilerden oluşurken, ikinci seviye otoburlar ve sonraki seviyeler etoburlardan oluşur.

10 Metreyi Aşan Dev Canlılar

Kretase dönemindeki okyanuslarda, yunus benzeri ichthyosaurlar, timsah biçimindeki teleosaurlar ve 10 metreyi aşan uzunluğa sahip pliozorlar bulunmaktaydı.

Bu dev yaratıkların, diğer büyük yırtıcıları avlayabilmesi, ekosistemin işleyişi hakkında önemli bilgiler sunmaktadır.

Related Posts

Milyonlarca Netflix kullanıcısını ilgilendiriyor! Artık canlı yayınlanacak

Netflix, NASA ile anlaşma yaptı. Bu kapsamda NASA yayınları Netflix’te canlı yayınlanacak.

Turkcell ve Samsung, 5G iş birliğini büyütüyor

Turkcell ve Samsung, Mobil Dünya Kongresi’nde (MWC) duyurdukları Türkiye’de 5G uyumlu akıllı telefon kullanım oranını artırmak ve 5G teknolojisini daha geniş kitlelere ulaştırmak için yürüttükleri iş birliğini güçlendiriyor. Turkcell’e özel üretilecek 5G uyumlu 100 bin akıllı telefonu Turkcell dijital uygulamaları yüklü olarak müşterilere ulaştırmayı hedefleyen taraflar, Ar-Ge ve test çalışmalarında da birlikte hareket edecek.

Kuantum bilgisayarlar evlere mi geliyor? İşin uzmanları anlattı

Kuantum hesaplama, bilim dünyasının uzun süredir hayalini kurduğu bir teknoloji olarak, karmaşık problemleri çözme potansiyeliyle dikkat çekti. Bu alanda çığır açan bir adım atarak ilk kuantum bilgi işlem çipi Ocelot’u tanıttı. Kuantum hata düzeltme …

Türk bilim insanı Deniz Kent, ışıkla antikor ilaçlar ve et üretti

Türk bilim insanı Deniz Kent, ışıkla antikor ilaçlar ve et üretti

Bilim insanları açıkladı: Okyanuslar daha yeşil, denizler daha mavi oluyor

Bilim insanları, iklim değişikliğinin okyanus ekosistemlerinde yarattığı dramatik değişimi ortaya çıkardı. Son 20 yılda kutuplarda yeşil tonlar artarken, tropikal bölgelerde mavi renk hakimiyeti güçlendi. Uzmanlar, renk değişiminin sadece görsel bir olay olmadığını, balıkçılıktan küresel ekonomiye kadar pek çok alanı etkileyeceğini belirtti.

ChatGPT’ye bir çocuğun nasıl para kazanacağını sordu: Yanıtlar gerçeklikten o kadar kopuk ki…

OpenAI’nin yapay zekâ modeli ChatGPT’ye basit bir soru yöneltildi: “Bir çocuk nasıl para kazanabilir?” Verdiği yanıtlar ilk bakışta sevimli ve öğretici görünse de, dikkatli incelendiğinde günümüzün ekonomik ve sosyal gerçekliklerinden oldukça uzak bir tablo çizdiği görülüyor.