Çörek Otu ve Timokinon: Kanser Tedavisinde Yeni Umut

Çörek Otu ve Timokinon: Kanser Tedavisinde Yeni Bir Umut

Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde gerçekleştirilen araştırmaya göre, çörek otunun etken maddesi timokinon, kemoterapi ve radyoterapi süreçlerine eklenerek kanser hücrelerini önemli ölçüde yok ediyor.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenen ve 6 yıl süren bilimsel çalışmada, çörek otunda bulunan timokinon maddesinin akciğer kanseri hücreleri üzerindeki etkisi araştırıldı.

Tıbbi biyokimya, immunoloji, radyasyon onkolojisi ve genetik alanlarında uzmanlaşmış akademisyenlerin katkı sağladığı projede, çörek otunun en etkili bileşeni olan timokinonun kanserli hücrelerde apoptozu (programlı hücre ölümü) başlattığı belirlendi.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Gürbilek liderliğinde yürütülen bilimsel çalışma, saygın bir bilimsel dergide yayımlandı.

“Kanser Hücresinin Ölüm Oranları Arttı”

Prof. Dr. Mehmet Gürbilek, yaptığı açıklamada, araştırmanın özellikle akciğer kanseri hücrelerine odaklandığını vurguladı.

Çalışmanın amacının, çörek otunun içerisinde bulunan timokinonun kanser tedavisi üzerindeki etkilerini ortaya koymak olduğunu belirten Gürbilek, “Timokinon içeren çörek otu yağı ile tedavi süreci uygulandı. Radyoterapi ve kemoterapiye timokinon eklenmesi sonucunda, kanser hücrelerinin ölümünde belirgin bir artış olduğunu gözlemledik. Hem radyoterapi hem de kemoterapinin uygulandığı gruplarda, timokinon eklenenlerde kanser hücresinin ölüm oranlarının daha yüksek olduğunu gözlemledik.” dedi.

“Bilimsel Bir Kazanım”

Gürbilek, elde edilen sonuçların hücre kültürü deneyleriyle belirlendiğini açıklarken, timokinonun hem tek başına kanser hücrelerini öldürebildiğini hem de mevcut tedavilerin etkinliğini artırabildiğini belirtti.

“Timokinonun modern tedavilere destek olabilecek düzeyde etkili olduğunu bilimsel olarak kanıtladık. Şimdi, bu maddeyi ilaç formunda geliştirip klinik kullanıma sunmayı hedefliyoruz. Altı yıl boyunca planlama ve yayın aşamasında büyük bir çaba sarf ettik. Bu proje, üniversitemiz ve ülkemiz için önemli bir bilimsel başarıdır.” şeklinde konuştu.

Araştırma sonuçlarının dünyanın önde gelen bilimsel dergilerinden biri olan Q1 kategorisindeki Radiaton Biology dergisinde yayımlandığını vurgulayan Gürbilek, bu çalışmanın Türkiye’deki tıbbi ve aromatik bitkiler üzerine yapılan en kapsamlı araştırmalardan biri olduğunu belirtti.

Çörek otunun, İslam literatüründe “ölümden başka her derde deva” olarak anıldığını hatırlatan Prof. Dr. Gürbilek, bu geleneksel bilginin artık bilimsel temellere dayandığını vurguladı.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: AA / Abdullah Doğan – Sağlık

Related Posts

14 Temmuz yarım gün mü? 14-15 Temmuz resmi tatil mi? 2025 Resmi Tatiller Takvimi

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü bu yıl Salı gününe denk geliyor. Haftanın ilk mesai günü olan 14 Temmuz Pazartesi günü tatil mi sorusu ile birlikte araştırmalar artışa geçti. 15 Temmuz’un resmi tatil olduğu biliniyor. 15 Temmuz 2016 darbe girişiminde hayatını kaybeden 240’ı aşkın sivil, polis ve askeri anmak amacıyla her yıl çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Peki, 14 Temmuz yarım gün mesai mi? İşte detaylar…

LGS yüzdelik dilim nedir? LGS tercihlerinde genel dilim mi, yüzdelik dilim mi kullanılıyor?

LGS yüzdelik dilim ifadesi, pek çok vatandaşın araştırdığı husus olmaya devam ediyor. Genel yüzdelik dilim ve il yüzdelik dilimi LGS tercihlerinde önemli konulardan biri. Lise taban puanları ve yüzdelik dilimleri bilgisi e-Okul üzerinden görüntülenebiliyor. Öğrenciler, sonuç bilgisine göre tercihlerini gerçekleştirecek. Peki genel yüzdelik dilim ve il yüzdelik dilimi nedir? İşte, o ayrıntılar

Üç aylar ne zaman başlayacak? Yeni Hicri yılda üç aylar (Receb, Şaban ve Ramazan) başlangıç tarihleri

Muharrem Ayı’nın gelişiyle birlikte yeni Hicri yıldaki tüm dini günlerle birlikte üç aylar başlangıcı da en çok merak edilip araştırılanlar arasında ilk sırlarda yer alıyor. Hicri ve Miladi Takvim arasındaki zaman farkı nedeniyle üç aylar başlangıcı 2025 yılında 2 defa yaşanacak. Bir önceki Hicri Yılın üç aylar başlangıcı 1 Ocak tarihine denk gelmişti. Miladi olarak yeni yıl başlamadan 10 günlük zaman farkı nedeniyle bu yılın son günlerinde üç aylar başlangıcı idrak edilecek. Böylelikle 2025 yılında iki defa üç aylar başlangıcı yani Receb ayı başlangıcına tanıklık edilmiş olacak. Peki 2025 – 2026 üç aylar başlangıcı ne zaman? İşte merak edilip araştırılan tarih…

Bursa abonman kalktı mı? Burulaş duyurdu: Bursa toplu taşıma zamlı ücretleri Temmuz 2025

Bursa’da toplu taşıma ücretlerine gelen zam ve abonman sisteminin kaldırıldığına dair iddialar, şehirde yaşayan vatandaşların gündeminde. Burulaş tarafından 7 Temmuz 2025 tarihinde duyurulan yeni zamlı tarifeler, BursaRay, otobüs, tramvay ve özel halk otobüslerinde uygulanmaya başlandı. Peki, Bursa abonman kalktı mı? Bursa toplu taşıma yeni ücretleri 2025 ne kadar oldu? İşte Bursa toplu taşıma zamlarıyla ilgili tüm detaylar…

POLİSLİK TABAN PUANLARI 2025 TYT | PMYO polislik için kaç puan gerekli, TYT’den kaç net yapmak lazım? 2024 TYT Polis Meslek Yüksekokulu taban puanları ve kontenjanları!

Polislik taban puanları 2025 TYT sınavı sonrası, PMYO başvurularına hazırlanan adaylar tarafından merak konusu oldu. ÖSYM tarafından gerçekleşen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2025-YKS) oturumu olan TYT puanı, PMYO alımlarında önem arz edecek. Polis olmak isteyen adaylar TYT sınavında aldıkları puanlara göre PMYO başvurularını yapacaklar. Emniyet Genel Müdürlüğü’nce yayınlanacak olan polislik başvuru kılavuzunda, polislik taban puanları ve kontenjanları yer alacak. Ayrıca kadın ve erkeklerde PMYO boy ve kilo şartları da, bu kılavuzunda yer alacak. Geçtiğimiz senelerde PMYO taban puanı 250,000 (iki yüz elli) olmuştu. Peki, bu yılki polislik puanları belli oldu mu? PMYO polislik için kaç puan gerekli, TYT’den kaç net yapmak lazım? İşte, TYT polislik taban puanları ve kontenjanları hakkında bilgiler.

Butlan ne demek? Mutlak butlan ne anlama gelir?

Butlan, bir hukuki işlemin temelinde bir eksiklik veya bozukluk olması nedeniyle geçersiz (hükümsüz) kılınması anlamına gelir. Hukuki sonuç doğurmaz. Butlan, mutlak butlan ve nisbi butlan olarak ikiye ayrılır. “Butlan” ve “Mutlak Butlan” hukuki terimlerdir ve bir hukuki işlemin geçersizliğini ifade ederler. İşte, butlan hakkında detaylı bilgiler