Çin’in yeni yapay zeka uygulaması DeepSeek nedir?

DeepSeek: Yeni Nesil Çin Merkezli Yapay Zeka Uygulaması

Çin menşeli geliştirilen DeepSeek, rakiplerine göre daha düşük maliyetle ve az sayıda çip kullanılarak ortaya çıkan bir yapay zeka uygulamasıdır. Bu yenilikçi yapay zeka modeli, ChatGPT gibi ABD merkezli güçlü rakiplerini geride bırakmayı başarıyor. DeepSeek, iPhone kullanıcıları arasında en popüler yapay zeka asistanlarından biri haline gelmiş durumda ve kullanıcı dostu arayüzüyle geniş kitlelere hitap ediyor.

Önde gelen kantitatif hedge fonlarından High-Flyer Capital Management tarafından desteklenen DeepSeek, düşük maliyetle ve az çip kullanarak geliştirdiği açık kaynaklı yeni modeli DeepSeek-R1’i 20 Ocak’ta piyasaya sürdü.

Bazı uzmanlar, R1’in Google veya OpenAI gibi teknoloji devlerinin benzer modellerinden daha üstün performansa sahip olduğunu iddia ederken, uygulama dünya genelindeki uygulama mağazalarında kısa sürede ilk 10’a girmeyi başardı.

PİYASAYI NASIL ETKİLEDİ?

DeepSeek’in yeni yapay zeka modeli, bugüne kadar görülen en güçlü “açık kaynaklı” modellerden biri olarak kabul edilirken, birçok araştırmacının bu teknolojiyi kullanmasına olanak sağladı. DeepSeek, yayınladığı teknik raporda modelini sadece 2 bin Nvidia çipi ve yaklaşık 5,6 milyon dolar maliyetle 2 ayda geliştirdiğini açıkladı.

Google, OpenAI veya Meta gibi teknoloji devleri benzer projeler için 10 kat daha fazla harcama yaparken, DeepSeek’in atılımı yapay zeka geliştirme süreçlerini radikal bir şekilde değiştirebilir.

Related Posts

Milyonlarca Netflix kullanıcısını ilgilendiriyor! Artık canlı yayınlanacak

Netflix, NASA ile anlaşma yaptı. Bu kapsamda NASA yayınları Netflix’te canlı yayınlanacak.

Turkcell ve Samsung, 5G iş birliğini büyütüyor

Turkcell ve Samsung, Mobil Dünya Kongresi’nde (MWC) duyurdukları Türkiye’de 5G uyumlu akıllı telefon kullanım oranını artırmak ve 5G teknolojisini daha geniş kitlelere ulaştırmak için yürüttükleri iş birliğini güçlendiriyor. Turkcell’e özel üretilecek 5G uyumlu 100 bin akıllı telefonu Turkcell dijital uygulamaları yüklü olarak müşterilere ulaştırmayı hedefleyen taraflar, Ar-Ge ve test çalışmalarında da birlikte hareket edecek.

Kuantum bilgisayarlar evlere mi geliyor? İşin uzmanları anlattı

Kuantum hesaplama, bilim dünyasının uzun süredir hayalini kurduğu bir teknoloji olarak, karmaşık problemleri çözme potansiyeliyle dikkat çekti. Bu alanda çığır açan bir adım atarak ilk kuantum bilgi işlem çipi Ocelot’u tanıttı. Kuantum hata düzeltme …

Türk bilim insanı Deniz Kent, ışıkla antikor ilaçlar ve et üretti

Türk bilim insanı Deniz Kent, ışıkla antikor ilaçlar ve et üretti

Bilim insanları açıkladı: Okyanuslar daha yeşil, denizler daha mavi oluyor

Bilim insanları, iklim değişikliğinin okyanus ekosistemlerinde yarattığı dramatik değişimi ortaya çıkardı. Son 20 yılda kutuplarda yeşil tonlar artarken, tropikal bölgelerde mavi renk hakimiyeti güçlendi. Uzmanlar, renk değişiminin sadece görsel bir olay olmadığını, balıkçılıktan küresel ekonomiye kadar pek çok alanı etkileyeceğini belirtti.

ChatGPT’ye bir çocuğun nasıl para kazanacağını sordu: Yanıtlar gerçeklikten o kadar kopuk ki…

OpenAI’nin yapay zekâ modeli ChatGPT’ye basit bir soru yöneltildi: “Bir çocuk nasıl para kazanabilir?” Verdiği yanıtlar ilk bakışta sevimli ve öğretici görünse de, dikkatli incelendiğinde günümüzün ekonomik ve sosyal gerçekliklerinden oldukça uzak bir tablo çizdiği görülüyor.