Çin’in South China Morning Post gazetesi, Çin Ulusal Nükleer Şirketi’nin yerin 3 bin metre altında çok büyük uranyum rezervi bulduğunu duyurdu. Bulunan uranyumun iki milyon tondan fazla olduğunu tez ediliyor. Bu miktar Çin’in kestirimi toplam uranyum stokunu 10 kat artıracak büyüklükte. Ayrıca bu ölçü Çin’i, nükleer yakıt konusunda dünyanın en güçlü ülkelerinden olan en büyük rakibi Avustralya ile de eşit seviyeye getirecek.
Yeni keşfedilen yataklar, Çin’in karbon emisyonlarını azaltma projesi kapsamında Çin’in artan nükleer enerji talebini karşılamasına yardımcı olacak. Uranyum elbette ki silah üretiminde de kullanılıyor. Bu nedenle bulunan rezervin ordunun nükleer cephaneliğini artırmak için de kullanılacağı argüman ediliyor.
Araştırmacılar, uranyum tarafından yerin altından üretilen küçük ısı izlerini tespit etmek için ultra hassas uzaktan kumandalı sensörler kullandı. Isı izleri tespit edildikten sonra küçük numuneler elde etmek gayesiyle 3 bin metre derinliğinde bir delik açıldı ve özel bir makine delikten yerin altına gönderildi. Elde edilen datalar yapay zekâ ile anlık olarak tahlil edildi.
Çin’in bu tekniği uranyum bulmada birinci sefer kullanılan bir sistem olduğu söyleniyor. Yeni usul, başka ülkelerin zımnî uranyum yataklarını bulmalarına yardımcı olmak için global olarak kullanılabilir. Yakın vakte kadar radyoaktif atık sorunu ve yıkıcı felaket potansiyeli nedeniyle kuşkuyla yaklaşılan nükleer güce, son yıllarda dünyanın fosil yakıt kullanımını azaltma uğraşından ötürü talep arttı.