Akciğer kanseri için belirli kişilerde yıllık tarama şart

İSTANBUL (İGFA) – Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Tayfun Çalışkan, tıp literatüründe bir paket yılın, günde ortalama bir paket yani 20 sigara içmenin bir yıl boyunca ifade edildiğini hatırlattı. Sigarayı bırakmış olsalar bile 50-80 yaş aralığında ve 20 paket yıl kullanımı olan kişilerin düşük doz akciğer tomografisi ile yılda bir kez tarama yaptırmaları gerektiğini belirtti.

Doç. Dr. Çalışkan, yıllık taramaların kişi 15 yıl boyunca sigara içmediğinde, yaşam beklentisini sınırlayan sağlık sorunu varsa ya da kişi 81 yaşına ulaştığında durdurulabileceğini ifade etti. Kan testinin kanser taraması veya tanısı için yeterli olmadığını vurgulayan Çalışkan, tümör belirteçlerinin akciğer kanseri taramasında rutin olarak kullanılmaması gerektiğini söyledi.

Tümör belirteçlerinin normal olmasının kanseri ekarte etmeyeceğini belirten uzman, akciğer kanseri taraması için yılda bir kez düşük doz akciğer tomografisinin tercih edildiğini belirtti. Biyopsi yöntemleri hakkında da konuşan Doç. Dr. Çalışkan, hızlı ilerleyen bu kanser türünde hastalar için en az riskli, yüksek tanı oranına sahip ve hızlı olan biyopsi yöntemlerinin seçilmesinin önemini vurguladı.

Hangi biyopsi yönteminin seçileceğinin göğüs hastalıkları uzmanının yetkisinde olduğunu belirten uzman, akciğer kanserinin hızlı seyirli ve kötü ilerleyen bir tür olduğundan tanı işlemlerinin gecikmeden tamamlanması gerektiğini ifade etti.

Related Posts

Güneşten faydalanmanın altın kuralları

Kontrollü ve bilinçli şekilde güneşten faydalanmanın cilt sağlığını korumada etkili olduğunu belirten Deri ve Zührevi Hastalıkları (Dermatoloji) Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nazmi Geyik, “Doğru zamanlama, kısa süreli maruziyet ve cilt tipine uygun yaklaşım ile güneşten fayda sağlamak mümkündür” dedi.

18 bin sağlık personeli ataması yapılacak: Bakan Memişoğlu tarih verdi

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, bakanlığına yapılacak sağlık personeli atamalarına ilişkin, “Ekim ayında 18 bin atama için ilanımız olacak ve alım yapacağız.” dedi.

Uyku pozisyonu duruş bozukluğu yaratıyor! Nasıl yatarsanız öyle kalkarsınız

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?

Bayramda tatlıdan vazgeçmeyin! Doğru tüketilire yağ yapmıyor, göbek eriten yürüyüş

Kurban Bayramı’nda akraba ziyaretleri, kalabalık sofralar ve tatlı ikramları kaçınılmaz hale geliyor. Ancak art arda tüketilen şerbetli tatlılar mide problemlerinden kan şekeri dalgalanmalarına kadar pek çok sağlık sorununu tetikleyebiliyor. Uzman Diyetisyen Ceren Turan, bayram tatlılarını keyifle yiyebilmek için porsiyon kontrolü, zamanlama ve doğru tercihler gibi birçok önemli detaya dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Uzmanlardan bayram uyarısı: Etin yanında sebze tüketin

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, bayramda kesilen kurban etinin bir süre bekletildikten sonra yanında sebze ağırlıklı besinlerle tüketilmesini tavsiye etti. Çin, “Kestiğimiz kurban etini, 12-24 saat aralığında buzdolabında dinlendirmemiz gerekiyor. Kurban eti ile kavurma yapacaksak; doymuş yağ eklemeden, etin kendi yağı ile kısık ateşte ve az miktarda tuz ile pişirmemiz yeterli olacaktır” dedi.

Sıcak hava MS hastalığını nasıl etkiler? Uzman görüşü

Bir sinir sistemi hastalığı olan Multipl Skleroz’un (MS) kadınlarda erkeklere oranla yaklaşık 1-1,5 kat daha fazla görüldüğünü söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Meltem Can İke, hastalıkta tanının genellikle 20-40 yaş arasında konulduğunu belirtti.