Zeytinliklere ölüm fermanı

Zeytinliklerin Madencilik Faaliyetlerine Açılmasına Karşı Köylüler TBMM Önünde Nöbet Tutuyor

Doğal ve kültürel miras olan zeytinlikler, madencilik faaliyetlerine açılmasını öngören yasa tasarısının ilk 11 maddesi TBMM’de kabul edildi. Türkiye genelindeki köylüler, zeytinliklerin talan edilmesine karşı TBMM önünde açlık grevi yaparken, ‘talan teklifi’ olarak nitelendirilen yasa tasarısı, yapılan değişikliklerle kabul edildi.

Geçtiğimiz 19 yılda 9 kez TBMM’ye getirilen ancak her seferinde yoğun tepkiler nedeniyle geri çekilen yasa teklifine, taşınması mümkün olmayan her zeytin ağacı için 2 ağaç dikilmesi ve zeytinliklerin maden için kamulaştırılmasının ardından köylülere kamu arazilerinin esas değerinin yüzde 1’i üzerinden 20 yıl süreyle kiralanması gibi maddeler eklendi. CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, yapılan değişiklikleri “Taşınacak her zeytin ağacı için 2 zeytin ağacı dikmek göz boyamadır” şeklinde değerlendirdi.

Yeşil, Dolar Demek

CHP Ankara Milletvekili Semra Dinçer, zeytin dalıyla kürsüye çıkarak “Siz, Kazdağları’nda siyanürle altın çıkaracaksınız diye 400 bin ağacı katledenlersiniz. Siz, Afşin Elbistan’da halkına yıllardır zehri solutanlarsınız. Siz, Akbelen Ormanları’na TOMA’yla girenlersiniz. Yeşile ancak doların rengi olduğu müddetçe kıymet verirsiniz. Doğayı maden şirketlerine bağlıyorsunuz” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır da “TBMM beş tane şirketin el kaldırıp indiren CEO’su haline gelmiş” eleştirisinde bulundu. İYİ Parti Manisa Milletvekili Şenol Sunat ise yasanın, Ulu Önder Atatürk’ün “Köylü, milletin efendisidir” sözünü çiğnediğini belirterek tepki gösterdi.

Köylüler, zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasına karşı Ankara’da eylem yapıyor, nöbet tutuyor.

Köylüler, Zeytinlik Nöbetini Sürdürüyor

Diğer yandan TBMM önünde nöbet tutan köylüler, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’a seslenerek “Buraya oturacağız sizi bekleyeceğiz. Bizi insan yerine koyuyorsanız, bizi bu ülkenin bir yurttaşı olarak görüyorsanız, gidelim dinleyelim diyorsanız, 3 gündür ağzına tek bir lokma koymayan insanlarımızla oturacağız. Meclis’in kapısından gitmiyoruz” ifadesiyle seslendi. Açıklamayı yapan ‘Toprağımızı Vermiyoruz Platformu’ üyesi Esra Işık, “Bu ülkenin köylüleri 17 gündür sokakta yatıyor” sözleriyle durumu özetledi.

Related Posts

Yaz aylarında araç kiralayacaklara öneriler yapıldı: Araç kiralamada nelere dikkat edilmeli? İşte tüm ayrıntılar…

Yaz aylarında araç kiralamada nelere dikkat edilmeli? Oto kiralama nasıl yapılmalı? Avec Rent a Car’ın Genel Müdürü Şahin Bayram, “Güvenli araç kiralama için doğru firma seçmek önemli” diyerek önemli açıklamalarda bulundu.

Dolar, Euro ve altın yarıştı… Haftanın şampiyonu belli oldu

Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetleri haftalık bazda ortalama yüzde 0,07, altının gram fiyatı yüzde 0,62, dolar/TL yüzde 0,51 ve avro/TL yüzde 0,20 artış kaydetti.

Meyve fiyatları yüzde 200 arttı: Kiraz ve diğer meyveler rekor fiyatlarla satılıyor

TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerine göre, haziran ayında meyve fiyatları geçen yıla oranla yüzde 200’den fazla arttı. Bu, tarım ürünlerinde kaydedilen en yüksek artış oranı oldu. Uzmanlar, bu dramatik artışın ardında nisan ayında yaşanan zirai donun etkilerini görüyor.

TOKİ 34 ilde konut, 30 ilde iş yeri satacak: Ödeme planı, peşinat ve taksit sayıları belli oldu

Bakanlıktan edinilen bilgiye göre TOKİ, mülkiyetinde bulunan 508 taşınmazı satışı için ihaleye çıkmaya hazırlanıyor. Söz konusu taşınmazlar “açık artırma” yöntemiyle, 34 ilde 158’i konut, 30 ilde ise 350’si iş yeri olacak şekilde satılacak. Açık …

Özel sektörün borcu mayısta arttı

Özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu, mayısta 2024 yıl sonuna göre 18,1 milyar dolar artarak 190,4 milyar dolar oldu.

Resmi Gazete’de yayımlandı: İşsizlik Sigortası Fonu’na ilişkin yeni karar

İsizlik Sigortası Fonu bir önceki yıl prim gelirlerinin oranı 2025 yılı için yüzde 50’ye çıkarıldı.