Doris Herrmann: Türkiye’de kalite güvencesi rekabetçi dünya için zorunlu

Akreditasyon, Eğitim Kalitesini Nasıl Artırır?

ENQA Başkan Yardımcısı ve AQAS Direktörü Doris Herrmann, Haberler.com stüdyosunda Saygı Ünlü’nün sunduğu Bilim Gündemi programına katılarak Avrupa Yükseköğretim Alanı’nda kalite güvencesi politikalarının önemine değindi. Türkiye’de uygulanan akreditasyon zorunluluğundan Avrupa standartlarının geleceğine kadar pek çok konuyu değerlendiren Herrmann, öğrenci merkezli eğitimin önemine vurgu yaptı.

Akreditasyon, Program Kalitesini Yükseltiyor

Akreditasyonun öğrencilere etkisini tartışan Herrmann, “Tüm ulusal ve uluslararası akreditasyon türlerinin amacı eğitim programlarının kalitesini artırmaktır. Harici uzmanlar programları değerlendirir ve geliştirme önerileri sunar. Akredite bir programdan mezun olmanın Avrupa’da tanınmayı kolaylaştırdığını belirtti.

Avrupa’da Otomatik Tanıma Yolunda

Avrupa’da eğitimde tanınmanın artık daha kolay olduğunu belirten Herrmann, “Akredite ve tanınmış bir programdan mezun olanların Avrupa’daki diğer kurumlarca otomatik olarak tanınması hedefleniyor” dedi ve otomatik tanıma için çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Türkiye’nin Akreditasyon Yatırımı

Türkiye’de üniversitelere getirilen akreditasyon zorunluluğunu değerlendiren Herrmann, “Türkiye Yükseköğretim Kalite Kurulu’nun üniversiteleri kalite güvencesi sürecine yönlendirmesinin akıllıca bir adım olduğunu düşünüyorum. Rekabetçi bir dünyada gelişmek ve eğitimi iyileştirmek önemlidir” şeklinde konuştu.

En Çok Başvuru Alan Alanlar

AQAS verilerine göre, Türkiye’de en popüler akreditasyon başvurularının işletme, ekonomi ve hukuk programlarından geldiğini belirten Herrmann, “Toplam başvuruların 85’inin 45’i bu alanlardan. Beşeri bilimler, mühendislik ve sanat daha az başvuru alıyor” şeklinde bilgi verdi.

Öğrenci Odaklı Öğrenme Önemli

Herrmann, Avrupa’da planlanan yeni standart güncellemelerinden bahsederek, “ESG standartlarında öğrenci merkezli öğrenmenin güçlendirilmesi öncelikli olacak” dedi. Öğrencilerin pasif dinleyiciler olmaktan çıkıp, öğrenme süreçlerine aktif katılım sağlamalarının hedeflendiğini belirtti.

Related Posts

SÖZCÜ TV ne yaptı da susturuldu?

SÖZCÜ TV, 10 günlük karanlığın ardından yeniden yayında.

72 ilde uyuşturucu operasyonları: Bin 933 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 72 ilde uyuşturucu madde satıcılarına yönelik son 2 haftadır düzenlenen operasyonlarda; 927 kilo uyuşturucu madde ile 1 milyon 296 bin uyuşturucu hapın ele geçirildiğini ve bin 933 şüphelinin yakaladığını açıkladı.

Napoli taraftarından Osimhen’e ağır sözler

Galatasaray’ın transferi için yoğun mesai harcadığı Victor Osimhen hakkında çarpıcı bir gelişme yaşandı. Napoli taraftarları, takımdan ayrılması beklenen Nijeryalı golcüye sert bir pankartla tepki gösterdi.

Çekya’da ‘komünizm propagandası’ artık suç

Komünist, Nazi yanlısı ve benzeri hareketleri kuran, destekleyen ve teşvik edenler beş yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek.

Soylu’nun Ofisine Eylem Hazırlığı Soruşturması

DHKP-C ile bağlantılı 2 zanlı, Süleyman Soylu’nun ofisine yönelik keşif çalışması nedeniyle tutuklandı.

Oltu’da Sel Felaketi: Bir Araç Suyun İçinde Sürüklendi

Erzurum’un Oltu ilçesinde yaşanan sağanak yağış, sel felaketine neden oldu. Bir otomobil sel sularına kapıldı, sürücü ve eşi son anda kurtarıldı. Eşinin halat yardımıyla kurtarılması dikkat çekti.