TÜİK verileri: Trafikteki motosiklet sayısı 5 yılda yüzde 90 arttı

Türkiye’de Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı Yüzde 36 Arttı

Türkiye’de trafiğe kayıtlı araç sayısı son 5 yılda yaklaşık olarak yüzde 36 artarak Mart 2025 itibarıyla 31 milyon 788 bine yükseldi. Aynı dönemde otomobil sayısı yaklaşık yüzde 30, motosiklet sayısı ise yaklaşık yüzde 90 arttı. Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Genel Koordinatörü Remzi Öztürk, kurye sektöründeki büyümenin yanı sıra otomobile erişimin zorlaşması ve akaryakıt fiyatlarındaki yüksek artışın, daha ulaşılabilir araç olan motosiklete talebi hızlandırdığına dikkat çekti.

TÜİK Verilerine Göre Türkiye’de Araç Sayısı Arttı

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) “Motorlu Kara Taşıtları” verilerine göre, Mart 2020’de Türkiye’de trafiğe kayıtlı araç sayısı 23 milyon 361 bin olarak kaydedilmişti. Ancak aynı konudaki Mart 2025 bülteni, Türkiye’de trafiğe kayıtlı araç sayısının 31 milyon 788 bini aştığını gösteriyor. Bu durum, beş yıllık süreçte Türkiye’deki araç sayısının yaklaşık yüzde 36 arttığını gösteriyor.

Motosiklet Sayısındaki Artış Dikkat Çekici

Aynı zamanda, otomobil sayısında yaklaşık yüzde 30, kamyonet sayısında yaklaşık yüzde 23, minibüs sayısında ise yaklaşık yüzde 10 artış yaşandı. Ancak en dikkat çekici artış motosiklet sayısında gerçekleşti. Mart 2020’de Türkiye’de yaklaşık 3 milyon 363 bin motosiklet bulunurken, bu rakam 5 yıl içinde yaklaşık yüzde 90 artarak 6 milyon 390 bine ulaştı.

Araç Türlerine Göre Artış Oranları

TÜİK verilerine göre, Türkiye’deki trafiğe kayıtlı taşıtların dağılımı şu şekilde gerçekleşti:

  • Otomobil (54,1 – 51,9)
  • Kamyonet (16,4 – 14,9)
  • Motosiklet (14,4 – 20,1)
  • Traktör (8,2 – 7,2)
  • Kamyon (3,6 – 3,2)
  • Minibüs (2,1 – 1,7)
  • Otobüs (0,9 – 0,7)
  • Özel amaçlı araçlar (0,3 – 0,3)

“Avrupa’da 2 Motosikletin 1’i Türkiye’de Satılıyor”

Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Genel Koordinatörü Remzi Öztürk, motosiklet satışlarındaki artışın sebeplerini açıklarken, şunları belirtiyor: “Motosiklete ulaşmayı kolaylaştıran bir dizi çalışma yapıldı. 2015 yılındaki ehliyet düzenlemesi büyük bir adım oldu. Bu sayede B sınıfı ehliyet sahipleri artık belirli özelliklere sahip motosikletleri kullanabiliyor. 2022’de ARTES sistemine geçiş ve 2024’te 125 cc’ye kadar motosikletleri kullanma kolaylığı gibi uygulamalarla Türkiye, Avrupa’da motosiklet satışlarında öncü konuma geldi.”

Öztürk ayrıca, elektrikli motosikletlere talebin artmasında ehliyet şartlarının esnetilmesinin, zorunlu trafik sigortası ve MTV gibi yükümlülüklerin bulunmamasının etkili olduğunu vurgulayarak, “Kurye sektöründeki büyüme, otomobil erişiminin zorlaşması ve yakıt fiyatlarındaki artış, daha erişilebilir bir ulaşım aracı olan motosiklete olan talebi arttırdı.” şeklinde konuştu. (ANKA)

Related Posts

Resmi Gazete’de yayımlandı: İşsizlik Sigortası Fonu’na ilişkin yeni karar

İsizlik Sigortası Fonu bir önceki yıl prim gelirlerinin oranı 2025 yılı için yüzde 50’ye çıkarıldı.

Ankara-Eskişehir ve Ankara-Sivas hatlarında ek YHT seferleri 14 Temmuz’da başlıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu yaz tatilinde YHT seferlerini artıracaklarını duyurarak, “14 Temmuz-30 Eylül 2025 tarihleri arasında Ankara-Eskişehir ve Ankara-Sivas hatlarında ek YHT seferleri düzenleyeceğiz” dedi.

e-Devlet’ten ya da şubeden başvuru yapılıyor: Emeklilere 27 bin TL’ye kadar ödeme!

2025 yılı emekli maaş zamlarının ardından bankalar promosyon yarışına girdi. Emekli maaşını taşıyanlara 10.000 TL’den başlayıp 27.000 TL’ye kadar ulaşan nakit destek kampanyaları duyuruldu. Yeni emekli olanlar ile mevcut bankasından memnun kalmayanlar, hangi bankanın ne kadar promosyon verdiğini araştırmaya başladı. İşte bankaların güncel emekli promosyon tutarları…

‘Krediyi Ziraat’ten değil Ziraat Katılım’dan aldım’

Eski Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, şirketine 265 milyon lira kredi aldığını doğruladı. “Ancak yöneticisi olduğum Ziraat’tan değil, Ziraat Katılım’dan aldım. Raporda ‘sehven’ yazılmış” dedi.

Borsa İstanbul’un piyasa değeri en yüksek şirketi “ASELSAN” oldu

Borsa İstanbul’da piyasa değeri en yüksek şirketler arasında zirve yarışı sürerken, ASELSAN yılın ilk yarısında piyasa değerini yüzde 108 artırarak ilk sırada yer aldı.

Yurt dışına gidecekler dikkat! BTK’dan eSIM engeli

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), eSIM sağlayıcılarına engelleme getirdi. BTK aldığı kararla şu sağlayıcılarına erişimi engelledi. 10 Temmuz 2025 tarihli BTK kararı doğrultusunda yürürlüğe giren engel kararı yurt dışına uygun fiyata …