Diyarbakır’da Kurulan Demokratik Birlik İnisiyatifi Hakkında Gelişmeler
Diyarbakır’da DEM Parti ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) öncülüğünde önceki gün bir araya gelen 301 kuruluş, terör örgütü PKK’nin yaptığı kongrenin ardından açıklaması beklenen ‘fesih’ karar öncesi toplandı. Toplantıda ilan edilen “Demokratik Birlik İnisiyatifi”, bugün aldığı kararları kamuoyuna duyurdu.
İnisiyatifin oluşturulmasında DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, DEM Parti milletvekilleri ve belediye eş başkanları, Demokratik Bölgeler Partisi ile çeşitli kuruluşlardan temsilciler yer aldı.
Kuruluş deklarasyonu DEM Parti Van Milletvekili Gülistan Kaçmaz Sayyiğit tarafından okundu. Sayyiğit, “inisiyatifin tüm halkların, inançların ve kültürlerin birliğini inşa etmeyi amaçlayan bir sivil toplum platformu olarak şekillendiğini” ifade ederek şunları söyledi:
“Kürdistan coğrafyası çok kimlikli, çok inançlı, çok kültürlü yapısıyla zengin bir toplumsal mozaiği temsil etmektedir. Bu tarihsel zenginliği ve mirası korumak, bir arada yaşama kültürüyle harmanlayarak demokratik toplumla bütünleştirmek tüm kuşakların ortak görevi ve sorumluluğudur. Demokratik Birlik İnisiyatifi, bu gerçeklik bilinciyle, Kürdistan’daki tüm halkların, inançların ve kültürlerin birliğini ve demokratik yaşamın inşasını hedefleyen bir sivil toplum platformu olarak şekillenmiştir. Kürt sorununun adil, eşitlikçi ve demokratik çözümünü; aynı zamanda Türkiye’nin demokratikleşmesini önceleyen bu inisiyatif, sivil toplum cephesinden bu mücadeleye katkı sunmak amacıyla yola çıkmıştır.”
“YEREL YÖNETİMLERİN GÜÇLENDİRİLMESİNİ SAVUNUYORUZ”
Kürt meselesini “statü sorunu” olarak gördüklerini ifade eden Sayyiğit, inisiyatife ilişkin şunları söyledi:
- Demokratik Birlik İnisiyatifi, inkar edilen, sömürülen ve haksızlığa uğrayan tüm toplumsal kesimlerin hak ve taleplerinin savunuculuğunu üstlenir. Her türlü baskı, asimilasyon ve antidemokratik uygulamalara karşı net bir duruş sergileyerek, demokratik ve özgür bir yaşamın inşası için mücadele etmeyi hedefler.
- Anadilinde kültür ve inançların özgürce gelişebilmesi için her türlü engelin kaldırılması yönünde mücadele eder. Anadilinde eğitim ve öğretim hakkı başta olmak üzere tüm dil ve kültürlerin yaşamın her alanında var olabilmesini savunur. Kültürel ve sanat çalışmalarının anadilinde özgürce yapılmasını savunur.
- Ekonomik sömürüye karşı çıkar, tüm emekçilerin ve toplumsal kesimlerin adil yaşam standartlarına ulaşması için emek örgütleriyle eşgüdüm içerisinde faaliyet yürütür.
- Doğaya yönelik tahribat ve ekolojik yıkımla mücadele eder, doğayı ve ekolojik yaşamı savunur.
Ve daha birçok konuda faaliyet gösteren Demokratik Birlik İnisiyatifi, geniş bir yelpazedeki toplumsal kesimleri kucaklayarak demokratik yaşamı desteklemeye devam edecek. Bu önemli girişimin umut verici etkileri olacağı gözlemleniyor.